Ras informatie

De Amerikaanse collie werd voor het eerst in 1877 in Amerika geshowd en is verschillend van het veel meer bekende Engelse type. De Amerikaanse collie is groter en wat schonkiger van bouw. Het hoofd van een Amerikaan vertoont geen of weinig stop en heeft beduidend minder vacht.

Kleur:

De collie zien we in 4 kleuren: sable & white, blue merle, tri-colour en colour head      white. Dit zijn geheel witte collies met alleen een gekleurd hoofd en /of enkele vlekken op het lichaam. Deze witte kleur heeft overigens NIETS te maken met de Merle factor en zijn gewone gezonde honden met alleen (te)veel wit aftekening.

Karakter:

Hoewel de collie een grote, actieve hond is maakt de collie een elegante en sierlijke indruk en lijkt in volle vaart als het ware over de grond te zweven. De collie is zowel loyaal als aanhankelijk en heeft een grote will-to-please. De collie mag geen spoor van angst, zenuwachtigheid, zwakheid of agressie vertonen.

Grootte:

 Volwassen reu: 61-67 cm hoog en 27-34 kg

Volwassen teef: 56-61 cm hoog en 23-29 kg

Gezondheid:

De collie is over het algemeen een gezonde hond. Bij het fokken moeten de ouderdieren wel getest worden op HD, CEA, PRA, DM en MDR1. Dit laatste is een gendefect wat de collie uitermate gevoelig maakt voor bepaalde medicijnen, zelfs in de kleinste dosering kan dit tot de dood leiden.

“MEDICATIE MDR 1 lijst”